Trampoliner til glede og besvær
Med trampolinene kommer spørsmålene om hva som er lov og rett ved bruk av trampoliner.
Borettslag og sameier kommer gjerne spørsmålet om hvor det er lov å ha trampoliner, hvem som har ansvaret og om styret helt kan forby trampoliner i borettslaget/sameiet.
I både borettslag og sameier er hageareal normalt fellesareal, og det er således borettslaget/sameiet som rettslig sett disponerer over arealet. Det betyr at det ikke kan settes ut trampoliner på disse arealene uten at det på forhånd er innhentet samtykke.
Regler om trampoliner kan tas inn i ordensreglene. I borettslag vedtas disse av styret, mens det i sameier er årsmøtet som fastsetter ordensregler. Ordensreglene kan f.eks. sette krav til plassering av trampoliner, bruken og ansvaret. Det kan også vedtas forbud mot trampoliner i vedtektene, men en slik vedtektsendring vil kreve minst 2/3 flertall på generalforsamling/årsmøte.
Vanligvis vil eventuelle ulemper for naboene kunne begrenses gjennom gode ordensregler, uten at man forbyr trampolinebruk helt. Vurder hvor trampoliner kan plasseres og sett noen rammer for når på døgnet det skal kunne hoppes, slik at man ivaretar både barnas behov for lek og voksnes behov for ro. Borettslag og sameier innebærer gjerne at man bor tett, men også at det må være rom for alle, og da handler det om å ta hensyn til hverandres ulike behov.
Selv om det åpnes for bruk av trampoline vil det likevel være en grense i gjeldende lovverk både i borettslag og i sameier, ved at bruken eller plasseringen ikke må være til unødvendig ulempe. Viser det seg at bruken, selv om den er godkjent, er det vesentlig ulempe for naboene, kan styret pålegge eier å fjerne trampolinen.
Hvem har ansvaret?
En problemstilling som gjerne dukker opp er hvem som blir ansvarlig dersom noen skader seg ved bruk av trampolinen.
Det vil i utgangspunktet være eier av trampolinen som er ansvarlig for denne dersom det skulle oppstå skader på tredjepersoner. Dersom det er ikke er borettslaget/sameiet som har sørget for innkjøpet og trampolinen ikke er ment for felles bruk, vil det juridiske ansvar dersom erstatningspliktige skader skulle oppstå, i utgangspunktet falle på eier av trampolinen. Så lenge trampolinen står på fellesareal kan det likevel ikke utelukkes at borettslaget/sameiet kan bli ansvarlige for skader, særlig hvor den som skader seg ikke er kjent med eierforholdene. Det er derfor viktig at det i en godkjenning av trampoliner på fellesareal stilles krav til eier og at styret følger opp dette.
Av Janne Balberg Kvisvik, jurist LABO