Tid for lysende julehus
For noen har det til og med gått sport i å ha det mest dekorerte huset og det ser ut til at omfanget og kreativiteten øker fra år til år.
Selv om de fleste synes lys og jul hører sammen, så er det ikke alle som setter like stor pris på pyntingen. Særlig hvor folk bor tett på hverandre kan naboens blinkende julelys være sjenerende dersom det lyser inn i stua eller soverommet hele desember. Blir det for mye er det selvfølgelig lov å klage.
Naboloven § 2 fastslår at ingen må ha eller gjøre noe som er urimelig til skade eller ulempe for naboen. For de som bor i enebolig er dette den mest aktuelle bestemmelsen.
Det ligger en viss tålegrense i naboloven § 2, så det skal nok mye til før bestemmelsen kan få anvendelse på julelys. Tettheten mellom naboene i tillegg til omfanget av «dekoren» vil være avgjørende. Med god plass mellom husene skal det godt gjøres å få medhold i en klage på at julelysene på naboeiendommen er sjenerende.
Bor du i et borettslag eller sameie er det både i borettslagsloven og eierseksjonsloven generelle regler som sier at boligen ikke må brukes på en slik måte at det er til urimelig ulempe for naboen. Blinkende lys gjennom hele adventstiden vil fort være en urimelig ulempe om man bor tett på hverandre. Sameiet/borettslaget kan også ha egne regler som omhandler juledekor, f.eks. forbud mot blinkende lys eller regler om at lysene må slukkes om natta.
Uavhengig av hvor man bor vil det beste være å snakke med naboen dersom julelysene er til sjenanse. Felles forståelse kan gi grunnlag for å finne frem til gode løsninger, for eksempel at lysene slokkes ved 10-11-tiden om kvelden. Fungerer ikke det, bør man i borettslag/sameier ta kontakt med styret som kan følge opp saken overfor naboen.
- Det er også viktig at man tenker på brannvern og HMS ved montering av julelysene. Tung julepynt montert høyt på fasaden kan gi et stort skadeomfang dersom den faller i hodet på beboere eller på en parkert bil.
Første gang publisert i 2019