Slik lyssetter du hjemmet ditt riktig
– Det første du bør tenke over er hvilket behov du har, og hvorvidt du trenger grunnbelysning eller stemningsbelysning i rommet som skal lyssettes, sier Kari-Ann Henriksen. Hun er butikksjef for Lampehuset Larvik og har lang erfaring med belysning.
– En grunnbelysning skal belyse rommet godt, mens en stemningsbelysning skal gi både stemning og lys, utdyper Henriksen.
Men belysning har ikke bare mye å si for synet og hvordan du opplever rommet, det kan også ha stor innvirkning på både humør, energinivå og innemiljø.
– Her i Norge, hvor vi stort sett har mørketid fra oktober til mars, så har belysning utrolig mye å si for hvordan vi opplever mørketiden. Dårlig belysning gjør at vi føler oss trøtte og uopplagte, sier butikksjefen.
Ulike rom stiller ulike krav til belysning
Noen rom krever bedre belysning enn andre. For eksempel vil du ha behov for bedre over kjøkkenbenken, enn på soverommet. Kari-Ann Henriksen anbefaler å tenke nøye over hvilken funksjon du ønsker belysningen skal ha.
– I stua trenger du kanskje ikke fullt så mye lys, men det kan være fint med en god leselampe ved siden av godstolen som et supplement til grunnbelysningen. Lamper som enkelt kan flyttes rundt på er et smart valg, da kan du tilføre mer lys der du trenger det, sier Henriksen.
På badet er det ekstra viktig med godt lys, men her må du være obs på våtromsnormen. All elektrisk tilkobling på bad og vaskerom skal utføres av godkjent elektriker, da det stilles strenge krav til elektroinstallasjoner på våtrom. Lampehuset anbefaler å velge lyskilder med mest naturlig fargetone, samtidig som du bør ha mulighet for å få en mer dempet belysning ved behov. Belysningen bør plasseres ved siden av speilet, og ikke over.
God planlegging er nøkkelen
Lamper er trendy og det er lett å falle for fristelsen ved å kjøpe en lekker designlampe som passer perfekt over spisebordet. Men med så mye annet, så vil du mest sannsynlig få langt større glede av lyssettingen om du går for gjennomtenkte løsninger fremfor impulskjøp.
– Det er mange lamper som er estetisk pene å se på, men som på langt nær gir det beste lyset. God planlegging er derfor alfa omega om du vil lykkes med belysningen, råder Henriksen.
– Det beste er når kundene kommer med bilder av rommet eller boligen de ønsker å belyse. Det gjør jobben vår langt enklere, for da vi vet noe om både fargesetting, stil og romstørrelse, tipser hun.
Også hos Lampehuset Hønefoss setter de pris på når kundene søker råd. Butikksjef Linda Antonsen sier at jo tidligere de blir involvert i prosessen, jo enklere er det å skape en helhet for kunden.
– Vi opplever at mange ønsker et helhetlig uttrykk når det kommer til belysning, men at de ikke helt vet hvor de skal begynne. Personlig synes jeg det er fint når lampene matcher litt, men samtidig må de gi riktig lys ut ifra hvilket behov man har.
Dette er RA-indeks, Lumen og kelvin
Alle lyskilder skal oppgi RA-indeks. RA-indeks går fra 0-100 % og sier noe om fargegjengivelsen på lyskilden. Sola har en RA på 100, det vil si at det er den lyskilden som gjengir farger best. Med andre ord: Jo høyere RA-indeks, jo mer naturlig fargegjengivelse. Det er ikke anbefalt å velge pærer med mindre enn RA80.
På lyspærepakkene er lumen forkortet med lm, og det er først og fremst lumen og ikke watt, du bør se etter når du skal velge pære. Lumen forteller nemlig lysstyrken på lyspæren, altså hvor mye lys pæren gir. En tommelfingerregel er å gange watt med 10. Det vil si at en lyspære på 40 watt tilsvarer omtrent 400 lumen.
Når du skal velge lyspære, er det viktig å sjekke kelvin (K). Kelvin sier nemlig noe om fargen og temperaturen på lyset. Lys på 2500-2700 kelvin gir et varmhvitt og stemningsfylt lys, mens lys på rundt 6000 kelvin gir et sterkt og klart lys.
Velg din egen stil med dekorpærer
De siste årene har det skjedd mye på lysfronten. Tiden med glødepærer er for lengst forbi, og i fjor ble også salg av halogenpærer forbudt. Det er også blitt et langt større fokus på strømbesparing. Da LED-pærene først kom, syntes mange de ga et litt for kaldt og skarpt lys. Slik er det ikke lenger.
– Nå kommer LED-pærene i langt varmere fargetoner enn før, de har et stort spenn på vidden sin, sier Kari-Ann Henriksen hos Lampehuset Larvik.
– Dessuten tåler alle temperatursvingninger og kan derfor fint brukes utendørs, tilføyer hun.
LED står for «Light Emitting Diode» og fordelene med LED er mange. Ikke bare er de veldig energieffektive da de er opptil 90% energibesparende, de har også lang levetid, gir liten varmeutvikling og gir full lyseffekt.
I en lampe hvor pæren er godt synlig, kan en dekorpære være med på å løfte hele uttrykket på lampen. Dekorpærer kommer i en rekke ulike størrelser, farger og fasonger, så her er det bare å velge og vrake.
Smart med smartstyring
Butikksjef Linda Antonsen tipser om Philips Hue, som er et trådløst belysningssystem du kan styre fra mobilen. Systemet har en rekke fordeler, blant annet krever det ingen oppkobling fra elektriker.
– Philips Hue består av en mottaker, en såkalt «bridge», som tar imot signaler fra lyspærene og sender de direkte videre til smarttelefonen eller iPaden din. Alt du trenger å gjøre, er å laste ned tilhørende app. På den måten kan du enkelt styre alt av belysning i hjemmet ditt fra hvor enn du måtte befinne deg, og du trenger ikke være koblet til internett for at systemet skal fungere, forklarer Antonsen ivrig. Hun har selv installert systemet i sitt eget hjem.
– Det som er fint med smartstyring av lys, er at du kan stille det inn etter dine egne rutiner. Hjemme hos oss, for eksempel, så demper lyset seg automatisk på datteren min sitt rom når kvelden kommer. Da vet hun at det snart er natta og tid for å sove, sier Antonsen.
Og best av alt; Du trenger ikke gå til innkjøp av nye, dyre lamper for at systemet skal fungere.
– Det finnes egne lamper i serien, men i utgangspunktet trenger du bare å bytte pærene. Du kan gjøre det så enkelt eller avansert som du selv ønsker, sier butikksjefen.
Lys opp uterommet
Nå som høsten er her igjen, kan det være fint å få lyst opp uterommet før vintermørket kommer. Ikke bare er det langt hyggeligere med opplyst hage, gårdsrom og inngangsparti, men utelys er også et anbefalt tiltak for å forebygge innbrudd.
– Mange tyr til solcellebelysning, som er et godt valg om du vil lyse opp mindre bed og blomsterpotter på verandaen. Men for best og mest varig løsning, anbefaler vi å investere i et kvalitetssystem. Da vil du kunne ha glede av utebelysningen gjennom alle våre fire årstider, år etter år, sier Kari-Ann Henriksen, butikksjef for Lampehuset Larvik.
– Belysning i hagen gir en helt egen stemning. Både Philips Hue Outdoor og Plug & Play har egne produkter til utendørsbruk, som du enkelt kan koble opp selv, tipser Linda Antonsen.
Fem tips for å lykkes med belysning:
- Sørg for god planlegging. Tenk nøye over hvilke behov du har før du går til innkjøp, og unngå impulskjøp.
- Ta bilde av rommet og søk hjelp hos en fagekspert.
- Husk at ulike rom krever ulik belysning. Et kjøkken eller arbeidsrom stiller for eksempel høyere krav til belysning enn et soverom.
- Installer smartstyring. På den måten får du full kontroll over belysningen i hjemmet, både innendørs og utendørs.
- Ikke glem å ta hensyn til naboene når det kommer til utebelysning. Unngå å bruke for sterk lyskilde som blender.
Huskeliste for lyspærer
- Dersom lyspæren er synlig i lampen, så velg dekorpære for best lyseffekt.
- Synlig lyspære kan blende, velg derfor svak lumen eller dimbar lyskilde.
- Velg med fordel LED dekorpære for lang levetid og lavest varmeutvikling.
- Ikke glem å sjekke kelvin (K) på lyspæra. Jo høyere kelvin, jo sterkere lys.
Kilde: lampehuset.no
Visste du at...
... En 7 watt LED-pære gir omtrent samme lysmengde som en 60 watt «gammeldags» lyspære?
Visste du at...
... En 60-åring trenger dobbelt så mye lys som en 40-åring?
Tekst: Abc Partnerstudio Foto: 1,3-5 Phillips | 2 og 7 Lampehuset