Slik lyssetter du hjemmet ditt riktig

Få lysekspertenes beste tips for hva du bør tenke over når du skal lyssette hjemmet ditt.
Publisert: onsdag 23. oktober 2019

– Det første du bør tenke over er hvilket behov du har, og hvorvidt du trenger grunnbelysning eller stemningsbelysning i rommet som skal lyssettes, sier Kari-Ann Henriksen. Hun er butikksjef for Lampehuset Larvik og har lang erfaring med belysning.

– En grunnbelysning skal belyse rommet godt, mens en stemningsbelysning skal gi både stemning og lys, utdyper Henriksen.

Men belysning har ikke bare mye å si for synet og hvordan du opplever rommet, det kan også ha stor innvirkning på både humør, energinivå og innemiljø.

– Her i Norge, hvor vi stort sett har mørketid fra oktober til mars, så har belysning utrolig mye å si for hvordan vi opplever mørketiden. Dårlig belysning gjør at vi føler oss trøtte og uopplagte, sier butikksjefen.

 

Ulike rom stiller ulike krav til belysning

Noen rom krever bedre belysning enn andre. For eksempel vil du ha behov for bedre over kjøkkenbenken, enn på soverommet. Kari-Ann Henriksen anbefaler å tenke nøye over hvilken funksjon du ønsker belysningen skal ha.

– I stua trenger du kanskje ikke fullt så mye lys, men det kan være fint med en god leselampe ved siden av godstolen som et supplement til grunnbelysningen. Lamper som enkelt kan flyttes rundt på er et smart valg, da kan du tilføre mer lys der du trenger det, sier Henriksen.

På badet er det ekstra viktig med godt lys, men her må du være obs på våtromsnormen. All elektrisk tilkobling på bad og vaskerom skal utføres av godkjent elektriker, da det stilles strenge krav til elektroinstallasjoner på våtrom. Lampehuset anbefaler å velge lyskilder med mest naturlig fargetone, samtidig som du bør ha mulighet for å få en mer dempet belysning ved behov. Belysningen bør plasseres ved siden av speilet, og ikke over.

 

God planlegging er nøkkelen

Lamper er trendy og det er lett å falle for fristelsen ved å kjøpe en lekker designlampe som passer perfekt over spisebordet. Men med så mye annet, så vil du mest sannsynlig få langt større glede av lyssettingen om du går for gjennomtenkte løsninger fremfor impulskjøp.

–  Det er mange lamper som er estetisk pene å se på, men som på langt nær gir det beste lyset. God planlegging er derfor alfa omega om du vil lykkes med belysningen, råder Henriksen.

– Det beste er når kundene kommer med bilder av rommet eller boligen de ønsker å belyse. Det gjør jobben vår langt enklere, for da vi vet noe om både fargesetting, stil og romstørrelse, tipser hun.

Også hos Lampehuset Hønefoss setter de pris på når kundene søker råd. Butikksjef Linda Antonsen sier at jo tidligere de blir involvert i prosessen, jo enklere er det å skape en helhet for kunden.

– Vi opplever at mange ønsker et helhetlig uttrykk når det kommer til belysning, men at de ikke helt vet hvor de skal begynne. Personlig synes jeg det er fint når lampene matcher litt, men samtidig må de gi riktig lys ut ifra hvilket behov man har.

 

Dette er RA-indeks, Lumen og kelvin

Alle lyskilder skal oppgi RA-indeks. RA-indeks går fra 0-100 % og sier noe om fargegjengivelsen på lyskilden. Sola har en RA på 100, det vil si at det er den lyskilden som gjengir farger best. Med andre ord: Jo høyere RA-indeks, jo mer naturlig fargegjengivelse. Det er ikke anbefalt å velge pærer med mindre enn RA80.

På lyspærepakkene er lumen forkortet med lm, og det er først og fremst lumen og ikke watt, du bør se etter når du skal velge pære. Lumen forteller nemlig lysstyrken på lyspæren, altså hvor mye lys pæren gir. En tommelfingerregel er å gange watt med 10. Det vil si at en lyspære på 40 watt tilsvarer omtrent 400 lumen.

Når du skal velge lyspære, er det viktig å sjekke kelvin (K). Kelvin sier nemlig noe om fargen og temperaturen på lyset. Lys på 2500-2700 kelvin gir et varmhvitt og stemningsfylt lys, mens lys på rundt 6000 kelvin gir et sterkt og klart lys.

 

Velg din egen stil med dekorpærer

De siste årene har det skjedd mye på lysfronten. Tiden med glødepærer er for lengst forbi, og i fjor ble også salg av halogenpærer forbudt. Det er også blitt et langt større fokus på strømbesparing. Da LED-pærene først kom, syntes mange de ga et litt for kaldt og skarpt lys. Slik er det ikke lenger.

– Nå kommer LED-pærene i langt varmere fargetoner enn før, de har et stort spenn på vidden sin, sier Kari-Ann Henriksen hos Lampehuset Larvik.

– Dessuten tåler alle temperatursvingninger og kan derfor fint brukes utendørs, tilføyer hun.

LED står for «Light Emitting Diode» og fordelene med LED er mange. Ikke bare er de veldig energieffektive da de er opptil 90% energibesparende, de har også lang levetid, gir liten varmeutvikling og gir full lyseffekt.

I en lampe hvor pæren er godt synlig, kan en dekorpære være med på å løfte hele uttrykket på lampen. Dekorpærer kommer i en rekke ulike størrelser, farger og fasonger, så her er det bare å velge og vrake.

 

Smart med smartstyring

Butikksjef Linda Antonsen tipser om Philips Hue, som er et trådløst belysningssystem du kan styre fra mobilen. Systemet har en rekke fordeler, blant annet krever det ingen oppkobling fra elektriker.

– Philips Hue består av en mottaker, en såkalt «bridge», som tar imot signaler fra lyspærene og sender de direkte videre til smarttelefonen eller iPaden din. Alt du trenger å gjøre, er å laste ned tilhørende app. På den måten kan du enkelt styre alt av belysning i hjemmet ditt fra hvor enn du måtte befinne deg, og du trenger ikke være koblet til internett for at systemet skal fungere, forklarer Antonsen ivrig. Hun har selv installert systemet i sitt eget hjem.

– Det som er fint med smartstyring av lys, er at du kan stille det inn etter dine egne rutiner. Hjemme hos oss, for eksempel, så demper lyset seg automatisk på datteren min sitt rom når kvelden kommer. Da vet hun at det snart er natta og tid for å sove, sier Antonsen.

Og best av alt; Du trenger ikke gå til innkjøp av nye, dyre lamper for at systemet skal fungere.

– Det finnes egne lamper i serien, men i utgangspunktet trenger du bare å bytte pærene. Du kan gjøre det så enkelt eller avansert som du selv ønsker, sier butikksjefen.

 

Lys opp uterommet

Nå som høsten er her igjen, kan det være fint å få lyst opp uterommet før vintermørket kommer. Ikke bare er det langt hyggeligere med opplyst hage, gårdsrom og inngangsparti, men utelys er også et anbefalt tiltak for å forebygge innbrudd.

– Mange tyr til solcellebelysning, som er et godt valg om du vil lyse opp mindre bed og blomsterpotter på verandaen. Men for best og mest varig løsning, anbefaler vi å investere i et kvalitetssystem. Da vil du kunne ha glede av utebelysningen gjennom alle våre fire årstider, år etter år, sier Kari-Ann Henriksen, butikksjef for Lampehuset Larvik.

– Belysning i hagen gir en helt egen stemning. Både Philips Hue Outdoor og Plug & Play har egne produkter til utendørsbruk, som du enkelt kan koble opp selv, tipser Linda Antonsen.

 

 

Fem tips for å lykkes med belysning:

  • Sørg for god planlegging. Tenk nøye over hvilke behov du har før du går til innkjøp, og unngå impulskjøp.
  • Ta bilde av rommet og søk hjelp hos en fagekspert.
  • Husk at ulike rom krever ulik belysning. Et kjøkken eller arbeidsrom stiller for eksempel høyere krav til belysning enn et soverom.
  • Installer smartstyring. På den måten får du full kontroll over belysningen i hjemmet, både innendørs og utendørs.
  • Ikke glem å ta hensyn til naboene når det kommer til utebelysning. Unngå å bruke for sterk lyskilde som blender.

 

Huskeliste for lyspærer

  • Dersom lyspæren er synlig i lampen, så velg dekorpære for best lyseffekt.
  • Synlig lyspære kan blende, velg derfor svak lumen eller dimbar lyskilde.
  • Velg med fordel LED dekorpære for lang levetid og lavest varmeutvikling.
  • Ikke glem å sjekke kelvin (K) på lyspæra. Jo høyere kelvin, jo sterkere lys.

Kilde: lampehuset.no

 

Visste du at...

... En 7 watt LED-pære gir omtrent samme lysmengde som en 60 watt «gammeldags» lyspære?

 

Visste du at...

... En 60-åring trenger dobbelt så mye lys som en 40-åring?

 

Tekst: Abc Partnerstudio             Foto: 1,3-5 Phillips | 2 og 7 Lampehuset

Relaterte saker

Peppes 01
Medlemsbonus hos Peppes Pizza

16. okt. 2024

Peppes Pizza er til stede på tvers av hele landet, men få kan tilby beliggenheten som rest…

IMG 7993
Nytt boligprosjekt på Gon - Frenvikrønningen

16. okt. 2024

For noen kan beliggenhet handle om solforhold, nærhet til sjøen og skoletilbud, mens for a…

Unloc
For enkelhetsskyld

16. okt. 2024

En digital nøkkelløsning i borettslaget er så langt testet ut som en i-tillegg-til-løsning…

IMG 8118
Internasjonalt vandrenettverk rett utenfor døren

15. okt. 2024

Gjennom deler av Larvik kan du finne St. Olavsvegene merket. Denne merkede leden er del av…

Livskunnskap
LivsKUnnskap

15. okt. 2024

I sommer tilbrakte jeg noen uker til fjells. Ikke på et seter, men på en hytte som ligger…

IMG 8044
Josef Minde borettslag - Investerte for reduserte kostnader

15. okt. 2024

En energikartlegging viste stort potensiale for forbedring. Prosjektet var omfangsrikt og…

Byskogen IV Utdeling Med Maisen
Bomiljøprisen til Byskogen IV

08. okt. 2024

Borettslaget er godt spredt og har dermed ikke de beste forutsetningene for et sammensveis…

Adobestock 297024253
Ta høsten på strak arm, mye å finne på i Larvik

23. sep. 2024

Til tross for fortsatt varme dager, går det nå mot den skarpe fine høsten. Man kan like de…

Stemmetid Some Bilde Mindre
Stem på finalistene fra Larvik

17. sep. 2024

Vær gjerne patriot, stem på Herregårdsbakken, Fagerli Terrasse og Hoffsgate. De har alle g…

Mobilnokkel Liggende
LABO-nøkkelen er lansert

30. aug. 2024

Med LABO-nøkkelen kan du åpne dører, samle alle nøklene dine på et sted og dele nøkler lik…

IMG 5099
Boservice gir deg tid til å leve

24. jun. 2024

Burde klippet plenen, burde beskåret frukttrærne, burde kostet gårdsplassen, burde strødd…

01 IMG 5614
Øyhopping på Agnes

20. jun. 2024

I sameier, borettslag og samlokasjoner finnes spennende og viktige verv. Ganske uvanlig er…

04 LL IMG 5221
Gårdsbutikkene: ærlighet og herlighet

18. jun. 2024

Det finnes flere utvalgsrike salgsboder og gårdsbutikker som selger selvdyrket, selvbakt o…

Adobestock 272773547
10 ting du bør sjekke før du drar på ferie

18. jun. 2024

Vi gleder oss over ferie og sommerfri, her kommer noen tips for at det skal bli like trive…

SG IMG 5162
Familieferie i Larvik - Her er 10 tips til gode aktiviteter

18. jun. 2024

Larvik byr på et bredt spekter av aktiviteter, og det er mye du kan gjøre her i sommer. Vi…

Frank89 053
Søk Bomiljøprisen

18. apr. 2024

For å stimulere til et godt Bomiljø i våre boligselskap, utlyser vi midler via Bomiljøpris…

Dugnad
Er det lov å droppe dugnaden?

16. apr. 2024

Med våren kommer også løv som skal rakes og garasjer som skal males. Men hva har styret i…

NMS 03
Gjenbruk og reparasjon: Kvalitet, miljø og følelser

26. mar. 2024

På let etter pene middagstallerkener til hyggelig pris, tykk genser som matcher slank lomm…

Margareta Og Asbjørg Benk Febr24 Web
"Jeg elsker denne benken"

07. mar. 2024

Margareta Ollum kan ikke få fullrost benken nok. -Her sitter jeg for å hygge meg og snakke…

Generalforsamling Ovre Bokeligate April 24 Web (1)
Styrearbeid, lærerik dugnadsinnsats

07. mar. 2024

Fordi styrearbeidet er frivillig og noe man gjør for fellesskapet, er det viktig at flere…

Varmekamera Enova Rapport VT.Jpg Web
Energieffektivisering i boligselskap - Ikke start med feil tiltak

27. feb. 2024

Det er viktig å ta tak i det som monner når man skal gå i gang med energieffektivisering

Enova Beboermøte
Engasjement og Enova gir muligheter

23. feb. 2024

I 2022, året da strømprisene eksploderte, tok styreleder for Frøytunet borettslag, Einar K…

Bg Borettslag
Gårdsbakken borettslag - det felles beste

13. des. 2023

I Gårdsbakken borettslag har alle fantastisk utsikt utover Larviksfjorden samt Bøkeskogen…

Adobestock 632197461
Så viktig er et godt bomiljø

20. okt. 2023

Et godt bomiljø er avgjørende for å oppleve trygghet og tilhørighet i nabolaget, og det er…

Denja01
Flyttet - ble i nabolaget

17. okt. 2023

Etter 54 år i huset på Hovland flyttet de til leilighet. Herfra ser de huset de bodde i og…

Adobestock 293096937
Bor du alene for første gang?

17. okt. 2023

Mye er nytt når du flytter ut fra hjemmets trygge hule for å bo for deg selv. Her er noen…

Adobestock 603063244
Førstegangskjøper av bolig? Noen mulighet på boligmarkedet?

12. okt. 2023

I Larvik kan enslige førstegangskjøpere ha råd til 30% av boligene som er til salgs. Få te…

Fasade Mot Parkering
Bomiljøprisen til Gårdsbakken borettslag

19. sep. 2023

På kanten av Bøkelia mot Trudvang ligger Gårdsbakken borettslag. Borettslaget der alle har…

FELLESOMRADE Pexels Freddie Ramm 51548
Et blomstrende borettslag

18. jun. 2023

For tre år siden bestemte Sollia borettslag seg for å forvandle deler av området rundt blo…

Nanset03
Boligsyklus - gir mange nye muligheter

13. jun. 2023

Noen ganger rives noe ned for å gjøre plass til noe nytt. Noen ganger kan det ha vært and…

Adobestock 45953454
Familiemoro i "mørketiden"

23. nov. 2022

Nå når mørket senker seg over oss her nord er det ingen grunn til å ha det mindre moro enn…

Ruth Iren Og Aleksander Denja Hage Visningsrom
Ting skjer i høyt tempo på Denja Hage

29. jun. 2022

Det er sjelden at man kan starte med neste salgstrinn bare måneder etter at første salgstr…

Fiks Ferdig
Smarte valg før salg

28. jun. 2022

Hvilke grep skal til for å heve standarden på leiligheten i borettslaget ditt? Hva er lurt…

Illustrasjon Meldalsvei Soervest Msoppelkasser
Skolehagen - hva skjer?

06. apr. 2022

Det er mye som skal på plass når nye boliger skal bygges. I denne blogposten ønsker vi å g…

Forsikringsguide Illu M Heading
Den store forsikringsguiden

28. des. 2021

Vet du hva som skjer dersom du blir utsatt for en alvorlig ulykke og blir ufør? Og hva bet…

Adobestock 185800303Jpg Web
Grilling - os eller kos?

03. jun. 2021

Kan du grillvettreglene? Norsk brannvernforening har laget en oversikt. Det kan være lurt…

Bolig Og Interiør
Trenger du smarte oppbevaringstips? Få orden i kaoset

01. jun. 2021

Så enkelt kan du få smarte – og varige! oppbevaringsløsninger til boden, garasjen, garder…

Visning
Skal du kjøpe eller selge bolig?

01. jun. 2021

Hva bør egentlig du som selger gjøre før visning? Og hva bør du som kjøper sjekke på selve…

Teltbilde
Kom deg ut på tur i mørketiden

22. des. 2020

Ikke la deg stoppe av at dagene blir kortere og temperaturen faller. Høsten og vinteren er…

Margareta 100 Aar Bilde
Godt å bli 100 år på Langestrandstunet

26. okt. 2020

Margareta Ollum ( 100 år) er et levende eksempel på at det går fint å bo i egen bolig i hø…

Labo Sliperiet 2
Café Sliperiet

09. okt. 2020

Cafe Sliperiet er en sterk kontrast til den overskyede høsthimmelen og de grove murveggene…

Jacoby Vesaas Crop2000
På rundtur i Poesiparken med Poesiparkens far

27. aug. 2020

Idéen til Poesiparken fikk Louis Jacoby etter et besøk i Italia. Der så han noen fine dikt…

Labo Boekeskogen Hvitvveis
Bøkeskogen

15. jul. 2020

Larviks suverene favoritt: Bøkeskogen Nesten uansett hvem du spør om hva som er det beste…

Medlemskortbilde Med Fordeler Lite
Hva er særpreget? LABO - Boligbyggelag - Boligsamvirke

06. mar. 2020

Boligbyggelagene utvikler bærekraftige boliger og boområder, og tar et langsiktig og helhe…

Va019485
Kloden - Et stykke verdenskunst i Larvik

06. mar. 2020

Når du kjører nedover Nansetgata i dag, er det lett at blikket fastner på det triste synet…

Ledninger
Få bukt med ledningsrotet

03. jan. 2020

Lei av ledninger og ladere som ligger og slenger overalt? Da er du ikke alene. Her er smar…

Kvelde Damene Ute Web
Nytt og gammelt, hånd i hånd på Hedrum Bygdetun

20. des. 2019

I sentrum av Kvelde ligger det et gammelt bygdetun, Hedrum Bygdetun. Tunet eies og driftes…

Img 4292
Julaften i Larvik feirer 10års jubileum

19. des. 2019

Det startet for 10 år siden, den gangen på Verket, var de 36 personer inkludert sine egne…

Mikkel 900X400
LABOs fine Pingviner

18. nov. 2019

Vi gleder oss til at alle barna igjen skal ta skøytebanen på torvet i bruk. Vi har Pingvin…

Istrehaagan 4
Istrehågan - Larviks Stonehenge

30. sep. 2019

Steinsettigene på Istrehågan – ofte kalt Vestfolds svar på Stonehenge- er blant de mest sp…

Geir Med Kasse
Boservice tilbyr, som navnet tilsier, hjelp til alt av vaktmester og håndverkertjenester

24. sep. 2019

LABO Boservice tilbyr, som navnet tilsier, alle typer boservice, sier leder Geir Eriksen.…

Dsc 2667
Elvestien

24. sep. 2019

Elvestien er lett tilgjengelig for de fleste, deler av stien er også godt egnet både for s…

LABO-magasinet

LABO-magasinet nr 2-2024
LABO-magasinet nr 1-2024
LABO-magasinet nr 4-2023
LABO-magasinet nr 3-2023
LABO-magasinet nr 2-2023