Øyhopping på Agnes
Leder for driftsforeningen til Sjøparken holder blikk over 250 mål rundt regnet. Ennå er ikke alle målene eiendom formsatt og utbygget, og ulike steg av utviklingen innebærer at områder som er fastland i dag vil være øyer til høsten.
Palettinspirasjon fra Portofino
I november 2017 flyttet Elisabeth Frang til Sjøparken. Sammen med de andre øybeboerne av Øy4 var hun blant de aller første som bosatte Larviks Portofino.
- Paletten som preger de karakteristiske husene har hentet inspirasjon fra den pittoreske, italienske kystbyen, vet Elisabeth. Som leder for driftsforeningen jobber hun tidvis tett på både arkitekter og andre ressurser tilknyttet Sjøparken.
Omfangsrikt ansvar
Kort, men svært beskrivende, er driftsforeningen ansvarlige for alt utomhus.
- Ikke utstikkerne mellom båtene, men selve bryggegangen sorterer til driftsforeningen. Det er et separat bryggesameie som har ansvaret for utstikkerne og båtfester, men badetrappen er vårt ansvar, sier Elisabeth og smiler bredt.
Sammen med seks andre, alle fastboende, utgjør hun driftsforeningen.
Da Knud kom på besøk
Det er ikke et uttalt kriterium at man må være fastboende for å være del av driftsforeningen, men det en klar fordel.
- Når vær og annet står på må vi være hands-on, for å si det sånn, kommenterer den driftige leder og forteller friskt om da Knud var på besøk.
- Altså i 2018, da vi knapt hadde bodd her i et år, kom han Knud, innleder Elisabeth på melodisk Bodødialekt. Hun smiler litt ertende før hun fortsetter:
- Det var vær ja, men da fikk vi også se funksjonen i arkitekturen her på Øy4. Uterommet som man kan tro er laget for å gi tak over bryggefestene, er kreert så bølgene kan slå over moloen og inn i avlastningsbassenget her, forklarer hun.
Det var flere som fikk gått noen runder med seg selv og boligvalget tett på sjøen mens ekstremværet herjet.
- Folk ble redde for både byggene, båtene sine og bilene sine, men det gikk fint. Selv skremmes jeg ikke så fort av vær. Jeg har mine opplevelser fra Nord-Norge som har herdet meg, tror hun.
Været bidro på sitt vis til både samhold og felleskap.
- Vi var vel omkring 20 fastboende her på Øy4 den gangen og vi trygget hverandre, laget mat sammen og tok generelt godt vare på hverandre mens Knud herjet tett på oss, forteller hun.
Driftsforeningens to-do`s
At det helt vanlige vinterværet også herjer med området bærer en lekker duo-hvilebenk preg av.
- Den står til vanlig her ved nedstigningen til vannet, men ryggen røk på den da vinden kastet den over ende, så nå står den på driftsforeningens to-do-liste, bekjenner Elisabeth.
Et annet gjentagende to-do-prosjekt er vedlikehold av ytterste molo.
- Havet skyller rett og slett de mindre steinene bort, så hvert år har vi et stort prosjekt i å fylle opp igjen, sier hun og leder en stein på villspor tilbake på plass med et lett spark mens vi tar oss bortover mot moloen på gangveien som skjermes ovenfra med et «svevende» leilighetsbygg.
- Dette er hvorfor Øy4 har ansvaret for den årlige sommerfesten, smiler hun bredt – vi har uteplass med tak!
Her skal leves
Etter hvert som hele Sjøparken er ferdig utviklet er det planlagt for at 600 boenheter vil utgjøre den fantastiske kystperlen. Hånd-i-hånd går utviklingen av nærområdet. Her finnes lekeplasser, rasteplasser, solplasser, badeplasser og båtplasser.
- Trivsel er viktig. Her skal leves. Der borte, under takutstikket, ble det anlagt bocciabane i samarbeid mellom utbygger og driftsforeningen i fjor. Der er det ofte folk. Snart kommer en cafe borte ved kunstneratelierene, en pub er planlagt, en park er under etablering og Nerdrummuseet gjør selvfølgelig noe for plassen også utover å sette Agnes og Sjøparken på kartet.
Og kartet vil endres
- Da vi flyttet inn og året etter da uværet herjet, var ikke en gang Øy4 en øy. Nå er vi det og denne ytterste øya er forbundet med Øy3 med den vakre buebroen og de fantastiske bryggegangene som spinner områdene sammen. Men broen er egentlig fastlandsforbindelse – foreløpig, for til høsten åpnes kanalen videre og da blir det ekte øy av Øy3 også, forteller Elisabeth. Det er fasinerende terminologi hun kan ta i bruk om fellesareal, gangbaner og rekreasjonsområder hun leder tilsynet og driften av.
Tekst og foto: Karianne Dancke for LABO-magasinet #2-24