Ødelagte klær og tekstiler til materialgjenvinning

Fra årsskiftet ble det nye krav til kildesortering, separat innsamling og materialgjenvinning av tekstilavfall (avfallsforskriften §10a-4, f).
Publisert: tirsdag 11. mars 2025

- Det aller viktigste uansett ombruk eller materialgjenvinning er at det som leveres inn er tørt og i poser. Det er nemlig ikke bare de individuelle, fuktige eller våte tekstilene som leveres våte som med det er ødelagt, de rekker å ødelegge ufattelige mye av alt det andre i containeren også!  En fanesak for Mona Nilsen, driftsleder for både Grinda og Sogn, gjenvinningsstasjonene i Larvik og Svarstad.

- Kommer du med løse plagg, pledd, dyner ... hva som helst – hør med oss! Vi har poser og vi hjelper deg gjerne. Ganske hyggelige er vi for det meste også, byr hun på.

I tillegg til at bemanningen er hyggelige er de, og alle som benytter Grinda gjenvinningsstasjon, over middels gode også!

  • På Grinda er vi best i Vestfold på materialgjenvinning. Nær 70% - Norges beste kommune på dette faktisk! Blir gøy å se om vi nå skal ta øverste pallplass tilknyttet tekstilgjenvinning også coacher Mona entusiastisk.

Tekstiltårnene (innleveringskassene) på Grinda skiller nå mellom nivå 2 (ombruk) og nivå 3 (materialgjenvinning) i avfallshierarkiet. Undertøy, enslige sko, gulvtepper og som nevnt tekstiler generelt som ikke er tørre, sorterer til restavfall:

Du vet, noen slenger en pose med klær bakpå henger`n når de har vårryddet, og så blir den ikke med til Grinda før hageavfallet kjøres senere på året – da er løpet kjørt for den plaggposen. Den hører ikke hjemme i tekstiltårnene, forklarer Mona.

Tårnene tømmes tre ganger i uken og oftere ved behov.

  • Har du større volum, kanskje du har hjulpet å tømme et dødsbo – ta kontakt. Vi kan oppbevare til hentebilen er på plass. Vi løser det, lover driftslederen.

Alle monner drar

Ødelagte klær og tekstiler reiser kort til Sandefjord og Norsk Tekstilgjenvinning. På fabrikken arbeides det både fysisk og maskinelt med vurdering og klargjøring til gjenvinning. Her brytes tekstiler ned og omdannes til ny tråd som det igjen kan veves nye tekstiler av.

- Det er ikke krav om henteordning, så kommunene kan velge mellom henteordning (hentes hjemme hos innbygger) eller bringeordning (innbygger må selv levere gjenvinningsstasjon). Foreløpig tilbys det ikke henteordning på tekstiler til innbyggerne i Larvik, forklarer Kristian B. Knoph, ingeniør i vann, avløp og renovasjon i Larvik kommune.

Videre er det Vesar som har ansvaret for gjenvinningsstasjonene i kommunen, her er det satt ut tekstiltårn til ødelagte tekstiler og tekstiltårn til brukbare tekstiler. I tillegg har flere ideelle organisasjoner tekstiltårn rundt om i kommunen det er fint å bruke. Disse tar kun imot brukbare tekstiler.

Det som måtte ende i restavfallet er heller ikke forgjeves. Nivå fire i avfallshierarkiet kan energiutnyttes ved at det brennes og oppvarmingen utgjør fjernvarme til bygg i nærheten.

  • I tillegg er det et viktig bidrag å gjøre valg som forebyggende reduserer tekstilavfall, som å kjøpe kvalitet som varer, reparere noe selv og se glede i ombruk mellom søsken, venner eller på finn.no og andre lignende portaler, minner Knoph om.

Sortere etter kvalitet:
Ombruk - materialgjenvinning - energiutnytte

I Vestfold skilles det på brukbare klær, tekstiler og sko, og ødelagte klær og tekstiler. Det betyr at tekstiler sorteres ut i tre kategorier, avhengig av kvalitet:

  1. Brukbare klær og tekstiler, samt brukbare sko:   

Dette kan selges videre/gis bort, uten å måtte reparere klærne i særlig grad

(Nivå to i avfallshierarkiet: OMBRUK)

  1. Ødelagte klær og tekstiler:

Rene og tørre klær og tekstiler som er utslitte, hullete, flekkete eller av andre årsaker ikke kan brukes om igjen. Dette sendes til Norsk Tekstilgjenvinning i Sandefjord for ytterligere sortering og materialgjenvinning. Her gjenvinnes tekstilene. Link til ligger her:   Norsk tekstilgjenvinning

(Nivå tre i avfallshierarkiet: MATERIALGJENVINNE)

  1. Restavfall

Våte, fuktige eller tilgrisede klær og tekstiler, Klær og tekstiler med lukt, undertøy, ødelagte vesker og belter, slitte, ødelagte eller enslige sko, gulvtepper

(Nivå fire i avfallshierarkiet: ENERGIUTNYTTE)

Vesar har ansvaret for gjenvinningsstasjonene i kommunen og her er det satt ut tekstiltårn til ødelagte tekstiler og tekstiltårn til brukbare tekstiler. Brukbare tekstiler sendes til Kirkens Bymisjons sorteringsanlegg i Drammen. Her blir det sortert og distribuert videre til ulike ombruksarenaer, enten i Norge eller i utlandet.

Ødelagte tekstiler sendes til Norsk Tekstilgjenvinning i Sandefjord for ytterligere sortering og materialgjenvinning.

 

Tekst og foto: Karianne Dancke, for LABO-magasinet #1-25

LABO-magasinet

LABO-magasinet nr 4 - 2024
LABO-magasinet nr 3- 2024
LABO-magasinet nr 2-2024
LABO-magasinet nr 1-2024
LABO-magasinet nr 4-2023