Juletremannen fra Steinsholt
- Jeg står utenfor Coop Extra på Hovland i år også, forteller Arnt Stensholt og smiler. – Der kaller de meg bare Juletremannen. Lokalt selger han 7 – 800 trær hvert år, men totalt blir det viderelevert 40 – 50 000 trær landet rundt. Eventyret startet i mindre skala i 1994, før han i 2007 startet Vestfold Juletre as, sammen med Yrjan Fevang og Jarle Hillestad.
- Vi så at det var et marked der, smiler han fornøyd. - Og vi synes jo selvfølgelig det er bedre med norske juletrær enn danske. Siden da er han blitt den desidert største juletreprodusenten i Norge. Og for de som tror at det bare er å plante et tre og deretter vente til det kan hugges, så er det ikke fullt så enkelt.
- Et tre bruker 7-8 år på å gro seg til vanlig juletrestørrelse på et par meter, forteller Arnt. – Underveis må det gjødsles og lukes, og fra det er cirka en meter høyt, besøker vi hvert eneste tre flere ganger i året. Vi klipper og tilpasser det, slik at de blir slanke og pene. De har spesialisert seg på vanlig norsk gran, fjelledelgran og nordmannsedelgran. - Jeg har en forkjærlighet for den vanlige norske grana, sier Arnt, - men edelgrana har jo den fordelen at den drysser mindre. I tillegg slår jeg gjerne et slag for fjelledelgrana, som opprinnelig kommer fra fjellområdene i vestlige Nord-Amerika. Den drysser lite, er tett og fin, har kortere nåler og skikkelig granlukt.
Det blir solgt ca. 2 millioner juletrær i Norge hvert år, og cirka 30 % av dem kommer fra Danmark. I tillegg er det en stadig økende trend med plasttrær. - Plasttrærne ser vi nok mer av i de store byene enn i Larvik, forteller Arnt. – Det er kjekt for allergikere og enkelt hvis folk skal ut og reise, men akkurat i år skal vi jo helst holde oss hjemme. Da er det jo mye hyggeligere med lukten av et ekte tre i stua!
Han forteller at han jobber opp til 16 timer i døgnet nå før jul. Trærne skal hugges, pakkes, stables og sendes. Og ikke minst selges. - Vi hugger trærne så tett opptil levering som mulig, slik at de skal være friske og fine når de blir solgt. Selve salgsbiten synes jeg er veldig hyggelig. Jeg har mange faste kunder som kommer tilbake hvert år, og får høre mange hyggelige historier. Det er rett og slett trivelig.
Fra LABO-magasinet nr 4-20
Tekst og foto: Myriam Bjerkli