Josef Minde borettslag - Investerte for reduserte kostnader
Luftig helt øverst på Langestrand, med herlig utsikt og romslig, felles grøntområde, troner Josef Mindes borettslag. To identiske bygninger med totalt 16 boenheter.
Frank Dag Ringgårdslie, styreleder, Bjørn Komma og Heine Torkildsen fra LABO
Frank Dag Ringgårdslie har vært styreleder siden første møte etter han flyttet inn for omkring 14 år siden.
- Det har selvfølgelig vært en stor fordel for både borettslaget, prosjektet og oss, uttaler Heine Thorkildsen, prosjektleder i Larvik boligbyggelags prosjekt- og boligutviklingsavdeling. Bjørn Komma nikker enig. Han er tømrer og snekker fra Boservice, bedriften som ble valgt til utførelse av totalrehabiliteringen.
Trenger modningstid
- Om jeg husker rett stod vi ovenfor atter en taklekkasje, sier Ringgårdslie. Med vedvarenhet i styrelederrollen over så mange år så han hvordan flekkreparasjoner ble hyppigere og introduserte styret og borettslaget for tanken om et total-prosjekt, for å bli ferdig en gang for alle.
Etter litt modningstid internt i borettslaget kontakten han Larvik boligbyggelag og Heine ble koblet på.
- Slike omfattende rehabiliteringer er lagspill. Vi på prosjekt og utvikling blir en fagpart, rådgiver og sparringspartner for borettslaget og styret, men det er borettslaget ved styret som er oppdragsgiver og byggherre, forklarer Heine.
Første steg kalles forprosjekt. Her innhentes priser, det er en anbudsprosess og ingen selvfølge at Boservice får oppdraget, opplyser han. Hele tiden er borettslagsstyret involvert og delaktig. I denne fasen ble det også utført en energikartlegging. Denne ble ganske tungtveiende da den viste så stort forebedringspotensiale for borettslaget.
Omfangsrikt
- Her er skiftet tak, vinduer, dører, etterisolert vegger, nye balkonger, ..., Heine ramser opp.
- Vi rev gammel kledning helt inn til reisverket, kontrollerte isolasjon, supplerte denne, alle vinduer, også de under balkongene er byttet til nye 3-lags vinduer, det er satt inn lydventiler med demping ..., Bjørn lar blikket vandre over byggene som om han bruker dem som huskeliste for alle stegene i arbeidet som er utført.
- Omkring to år har det tatt, svarer Ringgårdslie på forespørsel.
- ... eller godt og vel ett, kommenterer og nærmest spør Bjørn.
- Ja, smiler Ringgårdslie, men inkludert litt modning og tålmodighet internt innledningsvis så har det nok vært to år for meg, resonnerer han og gliser bredt, og det kan alle tre enes om.
Samhandling
Man blir godt kjent i løpet av et så tidkrevende og inngripende prosjekt. Det bærer også form og tone de tre karene imellom preg av. Det er stor tillit, godt humør og solid tilfredshet fra alle hold.
- Vi er veldig fornøyde. Fornøyde med Labo, fornøyde med Boservice og fornøyde med resultatet, sier Ringgårdslie. Bygg A som stod ferdig rehabilitert før forrige vinter, har en sesongs forsprang på bygg B med å få kjenne effekten fyringsmessig av tiltakene som er utført.
- Vi er veldige fornøyde med samarbeidet vi også – og med resultatet, sier Heine. Han forteller om en energiforbedring på rett over 27% basert på beregninger.
- Det spiller en rolle at man har med hyggelige folk å gjøre når man er så tett på hverandre som vi har vært her, og over tid, sier Bjørn. Boservice har hatt brakke i hagen og anleggsområde tett på beboerne og man er bokstavelig talt inne i hverdagslivet til folk med for eksempel utskiftning av vinduer, gjør han oppmerksom på.
- Ja, og all den tid vi har leiligheter helt ned i 30 kvadratmeter så kommer man tett på hverandre og på arbeidet som utføres, men jeg har bare hørt godt om alle som har vært involvert og som har vært her og jobbet, meddeler styreleder.
- Det er nettopp dette som skiller et slikt prosjekt fra nybygg. Man er i samhandling med beboerne, sier Heine og beskriver det videre som ordentlig hyggelig.
Balansert investering
Rehabiliteringen har vært tidkrevende og tiltakene inngripende, men hva med økonomien?
- Vi har, planlagt, valgt å øke husleien noe, men som nevnt har vi tatt oss god tid til å introdusere og gjennomføre planene, så det har ikke vært noen overraskelser, sier Ringgårdslie.
Noe av investeringen erfares raskt tilbake med kjapt opplevd reduksjon av energikostnader. I tillegg slipper man vedlikeholdskostnader som hadde tilkommet på nytt og på nytt om man ikke hadde gjort tiltakene, minner Heine om.
- Vi har ganske nylig hatt tre leiligheter i borettslaget for salg og to av dem gikk med en gang. Det tar jeg som et tegn på at bygningene har blitt attraktive og at husleien er innafor, sier styreleder trygt.
Tekst og foto: Karianne Dancke
Først på trykk i LABO-magasinet nr 3-24