Hvem kan eie bolig i et borettslag?
Fordi den som eier andelen også skal bo der, er utgangspunktet at det kun er fysiske personer som kan eie en andel og hver person kun kan eie én andel i borettslaget. Flere som bor sammen, f.eks. ektepar, kan eie en andel sammen.
Borettslagslovens hovedregel om at andelseieren skal være en fysisk person, og at denne fysiske personen bare skal kunne eie én bolig i borettslaget, er forankret i prinsippet om at borettslagsboligen skal tjene til andelseierens egen bruk som bolig og ikke som investerings- og utleieobjekt. Dette er også årsaken til at det i borettslag er svært begrenset adgang til å leie ut. Men ingen regler uten unntak.
Noen juridiske personer har rett til å eie borettslagsandeler, og disse kan både eie flere andeler og kan, av naturlige årsaker, leie ut. Dette gjelder først og fremst offentlige, offentlig eide eller stiftede selskaper eller stiftelser eller aktører som har samarbeidsavtale med det offentlige om å skaffe boliger til vanskeligstilte. Disse har en lovfestet rett til å eie andeler i borettslag som består av minst 5 andeler, og kan til sammen eie inntil 10% av boligene i laget. I tillegg kan man i vedtektene fastsette at ytterligere 20% av andelene i laget kan eies av juridiske personer begrenset til de samme som nevnt over, samt til arbeidsgivere som skal eie andeler til utleie til sine ansatte. I tillegg vil en utbygger kunne eie andeler som ikke er solgt, og en kreditor kan eie én eller flere andeler i opptil to år for å berge krav som er sikret med pant i andelen.
Dersom flere eier en andel sammen er forutsetningen at samtlige eiere også skal bo i boligen. Det følger nemlig av borettslagsloven § 5-2 at det bare er de som skal bo i boligen som kan være sameiere i en andel. Bakgrunnen for regelen er at man ville forhindre en omgåelse av brukereieprinsippet ved å kamuflere utleieforhold gjennom å gi en symbolsk eierandel. I praksis vil dette f.eks. bety at dersom man som foreldre skal kjøpe en borettslagsleilighet for å leie ut til barna, så er det kun en av foreldrene som kan stå som eier av andelen.
Borettslagslovens bestemmelser er ikke til hinder for at man kan erverve andeler i flere borettslag, da begrensningen kun vil gjelde for det enkelte borettslaget. Så i utgangspunktet vil man kunne kjøpe en andel i ett borettslag til seg selv, og en andel i et annet borettslag som man leier ut til sine barn. Boligbyggelagene har derimot gjerne i sine vedtekter og utfyllende bestemmelser fastsatt at privatpersoner kun kan eie én andel i et borettslag som er tilknyttet boligbyggelaget. Dette fordi boligbyggelagene har som formål å skaffe bolig til sine medlemmer, og man i størst mulig grad ønsker å legge til rette for at flest mulig får mulighet til å erverve en bolig. Eier man en bolig i et tilknyttet borettslag og vil kjøpe en ny bolig i et annet tilknyttet borettslag, må man da legge den første boligen ut til salgs senest 6 måneder etter at man overtok den boligen som ble ervervet sist.