Godt å bli 100 år på Langestrandstunet
Det er ikke lite denne dama har fått med seg i livet. Hun er opprinnelig svensk fra en bondegård, men på grunn av krigen og dårlige tider reiste hun til Norge. Hun kom til Norge samtidig med Kongen 7. juni 1945. Ikke alle kan skryte av at det ble flagget og fyrt av salutt da de kom til landet.
I starten bodde hun i Oslo og jobbet i et fasjonabelt motehus. Hun bestilte kjoler til damene fra overklassen, og tilpasset dem så de satt som støpt. Motehuset het Marlenes modellhus og var så fjongt at det gikk konkurs i følge Margareta. Videre slo hun seg ned i Nevlunghavn, der hun bodde til år 2000.
Jeg sier som min mor - «Jeg er fornøyd»
- «Fellesskapet på Langestrandstunet er fantastisk. De skjemmer meg bort». Asbjørg Holt Samuelsen, som er styreleder i boligselskapet, sier det er en selvfølge å hjelpe til. Det virker som det er holdningen i sameiet. Beboerne slår av en prat utenfor døra, og det er lett å trives. Margareta skryter av den fine utsikten mot skogen der hun kan følge årstidene. Nå er det nydelige høstfarger.
Et langt liv i egen bolig
Mange eldre ønsker å bo i egen bolig hele livet, om helsa holder. Dette er også ønskelig ut fra samfunnsøkonomiske hensyn. Det blir stadig flere eldre. I de senere årene har det blitt flere leiligheter som er tilpasset slik at det er plass til rullator og rullestol. Det bygges heiser som en selvfølge i nye bygg og det etterbygges i eldre boligselskap. Alt dette gjør det lettere for alle, også for den som skal frem med små barn eller mye bagasje, ikke bare de eldre. I prosjektet «bokvalitet og eldre» fra Sintef /2009 var det mange som fremhevet at fellesarealer, der det er naturlig å være sosial, var viktig. At selve boligen var funksjonell var selvsagt, men benken utenfor blokka, en hage eller felles terrasse ble verdsatt som en viktig bokvalitet. Gode fellesarealer legger til rette for at naboer blir kjent og kan være sosiale. Nabolag og gode omgivelser som gir muligheter for å være i bevegelse er også positivt.
I et annet boligselskap tilknyttet LABO, Byterrassen borettslag, sier styreleder Lisbeth Eikenæs at det har vært så fint med fellesterrasse nå i koronatiden. Beboerne har vært sosiale ute helt fra før påske til nå. Mange av beboerne har ikke kunnet ha besøk av familien, men å møte naboene ute i god avstand har vært veldig hyggelig, og har forebygget ensomhet. Magareta Ollum og Aslaug Holt Samuelsen sier det samme. Dessuten er det trygt å ha gode naboer om det skulle være noe.
Borettslag og sameier er stort sett trygge og gode fellesskap det er godt å bli gammel i, eller godt voksen som det heter. Mange eldre bor i store eneboliger som ikke er tilpasset livssituasjonen. Både trapper og innendørs avstander som for eksempel toalett og soverom i 2. etasje kan være nok til at boligen byr på problemer. Er du frisk og rask så er det ingen hindring, men ofte blir det noen skavanker med årene som er håndterbare om boligen er tilpasset. Mange i nettverket går bort, og det er ikke like lett å bli kjent med nye.
LABO har siden 1946 bygd boliger i Larvik. Mange av disse har nettopp de kvalitetene, at det er funksjonelle og at du får et fellesskap på kjøpet.
Takk til Margareta Ollum for at hun stilte opp og til Asbjørg Holt Samuelsen for tilrettelegging og tips.