Gjenbruk og reparasjon: Kvalitet, miljø og følelser
Det er neste utrolig at Namik Demir som eier og driver Heral Søm og skoreparasjon får reparert noe som helst, for trafikken av kunder inn og ut av butikken og verkstedet i Nansetgata går i ett.
- Jeg er salmaker, men kan skomakerfaget og har jobbet med det i 25 år. Kona mi er syerske og til sammen kan vi reparere det meste, forteller Namik. Alt som ligger på vent, er på gang eller ligger ferdig for henting vitner om at omfangsbeskrivelse «det meste» er helt sann.
Kvalitet
Namik anslår at 90 prosent av kundene hans er godt voksne og eldre.
- Billige sko som bli ødelagt reparerer ikke folk, men kvalitets sko, ekte skinn og lær, bunadsko som er bekvemt inngått, de vil folk gjerne at skal vare, så sånne ting repareres, forteller han.
God stemning
- Hei, hei!, det går i døren og en mann med klassiske Sebago-sko trår på innsiden og hilser blidt. Tenkte det var lurt å komme innom med denne nå, sier han og legger fra seg en sammenrullet båtkalesje som trenger reparasjon. På utsiden er det stadig snø og vinter.
- Det var godt tenkt, sier Namik, humrer og tar imot. Jeg legger den her med de andre kommenterer han mens han stabler i høyden på et bord i nærheten. Kan det passe å hente..., han drar litt på det som om han tenker, ja, skal vi si rett over sommeren?, begge skrattler.
Bærekraftig kretsløp
Så går det slag i slag.
Et par sko hentes. Et par støvler hentes og det rådslås om saltrender på semsket skinn. En lekker PCmappe i skinn hentes.
- Den skiftet vi glidelås i, forklarer Namik. Han holder frem og peker på sporløs reparasjon. Kunden er skikkelig fornøyd.
- Mappen har jeg hatt i mange år. Jeg liker den. Det er helt supert at den kan repareres når den for øvrig i stand og fungerer for mitt behov, sier kunden. Han roser Namik og kvaliteten på arbeidet de gjør generelt, takker og tar sin trofaste PCmappe fornøyd under armen.
I tillegg til at de litt voksne har kvalitets ting som er verdt å reparere, har Namik også et klart inntrykk av at generasjonen setter både stolthet i, og at det ligger mye følelser i, å ta vare på både arv og minner.
- Det er ofte samtaler ved disken her starter med: Jeg fant denne på loftet ...
Han har reparert både hatter, barnevogner og dukkevogner, ja også dukker. Av det mest kuriøse er kanskje en armprotese.
- Jeg reparerte ikke på selve armen, men på skinnet som utgjør overgang og feste mellom protese og armstumpen, sier han, mens han tilfeldig lener seg på et nyreparert motorsykkelsete som ligger klart til henting og hviler blikket på en truge han skal reparere remmene på.
Det meste, sier han og slår ut med armene og smiler varmt.
Alt kan fikses
Ingen kjøpsplikt og støv er gratis
- Om du går igjennom speilsalen, så finner du det, Marit Vestmoen Nilsen er styreleder i NMS Gjenbruk, og hun ler lite selvhøytidelig og svært godt av damenes selvsatte navn på gangen som utstiller brukte speil for gjensalg.
- Laila! Kom du må bli med på bilde fra speilsalen. Det er magasinet til Larvik Boligbyggelag som er her og skal skrive om gjenbruk, lokker hun til frivilligkollega Laila Hansen som også er del av torsdagslaget.
Her er på sett og vis gjenbruk på både ting og folk. Gjenbruksbutikken omsetter for godt over halvannen million i året og driftes av omkring 45 damer og 15 menn på frivillig basis. De aller fleste pensjonister.
Kø av samlere
- Det er enorme mengder ting som er igjennom kretsløpet her, forteller Marit. I juletiden alene hadde vi over 100 banankasser med julevarer gjennom butikken. Tingene gis der det blir overskudd når folk flytter fra hus til leilighet, de tømmer dødsbo og mottar generelt donasjoner. Alt sorteres og prises i et eget lokale i bakgården før det finner vei inn i butikken.
- Vi har noen faste oppkjøpere, og så har vi noen som er flinke til å legge ut på facebook om de mest attraktive nyankomstene. Da hender det gjerne at det er kø på utsiden når butikken skal åpne. Det kan være folk som er på let etter ting i en serie eller noen som leter etter erstatter til et knust glass som ikke lenger er å få kjøpt nytt. Brukt og gammelt er i vinden som aldri før, forteller Marit.
Ombruk
- Den var veldig pen!, Ada Hibo Aden holder ut en nydelig håndbrodert duk.
Sånne duker og spennende, mønstrete tekstiler er populære blant flere unge. Det er ikke at de dekker opp så mye med duk eller løpere, men de syr om og bruker tekstilene til noe annet. Slike broderte duker har betjeningen på NMS Gjenbruk erfart at er veldig populære å bruke til bringestykke på kjoler og fantasidrakter.
Ada Hibo Aden viser frem en flott duk
(Innflytnings)gavetips
Det er både bærekraftig og hyggelig at det kan gjøres bruk av ting (og folk) når de er i orden og virker. At man har noe over tid eller at noe varer over tid, er et kvalitetsstempel.
- Ja, det må jeg si meg enig i, istemmer Laila og ler skøyeraktig, før hun forteller om en snøskuffe hun fikk i innflytningsgave av Larvik Boligbyggelag da hun flyttet inn i nybygd Labo-bolig i Frankendalsveien i Byskogen for flere tiår siden.
- Jeg har flyttet siden den gangen, men den snøskuffa har jeg ennå!, sier hun strålende fornøyd, og deler samtidig at hun har 73 års(!) medlemskap i Larvik Boligbyggelag.
Personlige innflytningsgaver er for øvrig et kjempetips fra bruktbutikkene. Det er ingenting som skaper et hjem som noe med historie og sjel.
Marit Vestmoen Nilsen er styreleder i NMS Gjenbruk
Faste sømdager og DIY-prosjekter
På Singer Sysenter opplever ikke Hanne Johannesen at det har vært noen vesentlig tendensendring hva gjelder reparasjon av klær.
- Her har vi jevnt over sømoppdrag. Vi legger opp, syr inn, legger ut, skifter glidelås i jakker og bukser, og det går ganske jevnt i oppdragsmengden.
Hun forteller at det er to av svigerdøtrene som har overtatt som eiere av butikken nå og at de deler sømoppdrag mellom seg og legger opp til faste sømdager på «hjemmekontor» for å jobbe dedikert og effektivt.
Folk ønsker å reparere kvalitetsplagg og de plaggene de trives ekstra godt i, erfarer hun.
Medietendenser
Om ikke det har vært en bølge av reparasjoner og et påtagelig miljøaspekt for gjenbruk, så oppleves bølger av type prosjekter som speiles fra mediene og hva unge, og spesielt medieprofiler, setter i gang og publiserer om.
- I en periode klarte vi ikke skaffe nok sikkerhetsnåler da «alle» skulle tre perler og lage både armbånd og pyntenåler, husker Hanne. Tidligere har det vært bølge av å strikke med perler og tynn ståltråd..., ja det kommer med jevne mellomrom.
På hyllen hos Singer sysenter står flere ulike sy- og inspirasjonsbøker. Blant annet bøkene til Fæbrik-gjengen og Jenny Skavland.
Dét er en tendens jeg gjerne ser igjen, Symesterskapet på TV. Det skapte mange gode ringvirkninger, sier Hanne, før hun kjapt smetter inn på bakrommet for å hente et teppe som skal plukkes opp – nyreparert.
Gjenbruk og reparasjon i Larvik:
Gjenbruk og reparasjon i Larvik
- NMS Gjenbruk Larvik/Nansetgata
- Fretex/Prinsekvartalet
- Tanum Gjenbruk/Tanum
- Hjelperingen/Hovland
- Bruktbutikken i Berg arbeidskirke
- Singer sysenter/rep. og omsøm klær/Kongegata
- Heral Søm og skoreparasjon/Nansetgata
- Aspaas/sykkelreparasjon/Nansetgata
- Birger Andresen/møbeltapetserer/Halsen
- Tone Jensen/møbeltapetserer/Sentrum
Vet du om noen flere, tips oss på epost: alise@labo.no
Tekst og foto: Karianne Dancke for LABO-magasinet nr. 1-24