Fremtidsfullmakt
Oppretter du en fremtidsfullmakt kan du gi en person du stoler på rett til å ivareta dine interesser den dagen du selv ikke klarer dette.
På denne måten er fremtidsfullmakten et alternativ til vergemål, men med den forskjellen at du i fremtidsfullmakten selv bestemmer hvem du vil at skal ivareta interessene dine.
En fremtidsfullmakt bør skrives mens du ennå er frisk nok til å tenke igjennom hvordan du vil ha det. I tillegg til å bestemme hvem som skal gis fullmakt, kan du også bestemme hva det skal gis fullmakt til. Fullmakten kan omfatte både økonomiske og personlige forhold, eller den kan begrenses til nærmere angitte forhold, slik som for eksempel salg av bolig og betaling av regninger. Det er viktig at du i fullmakten er tydelig på hva som skal omfattes, slik at det ikke oppstår tolkningstvil i etterkant.
For å kunne opprette en fremtidsfullmakt må du ha fylt 18 år og ha evne til å forstå fullmaktens betydning. Det betyr at du må skrive fullmakten mens du ennå har full forståelse for innholdet i fullmakten du gir til en annen person. Dersom du har en begynnende kognitiv svikt på det tidspunktet du underskriver fremtidsfullmakten, kan det være lurt å sørge for å få en legeerklæring så snart fullmakten er undertegnet.
Den du velger å oppnevne som fullmektig må ha fylt 18 år på tidspunktet fremtidsfullmakten skal benyttes, og fullmektigen kan ikke selv ha verge. Fullmektigen må være én eller flere fysiske personer. Du kan ikke utpeke for eksempel et advokatfirma eller et regnskapsbyrå som fullmektig, men det er likevel mulig å velge en navngitt advokat eller regnskapsfører, fordi de er fysiske personer. Husk å spørre den eller de som utpekes som fullmektig, om de er villig til å være fullmektig for deg om du skulle trenge det.
KRAV TIL FULLMAKTEN
En fremtidsfullmakt må være skriftlig, og det må gå klart frem at fullmakten skal gjelde etter at du har blitt så fysisk og/eller mentalt svekket at du ikke lenger selv greier å ivareta interessene dine innen de områdene fullmakten regulerer. Fremtidsfullmakten skal undertegnes av deg og av to vitner som du har godtatt.
Følgende krav stilles til vitnene:
- Vitnene må ha fylt 18 år.
- Vitnene må forstå betydningen av å undertegne.
- Fullmektigen selv, fullmektigens ektefelle, samboer, foreldre, barn og barnebarn kan ikke undertegne som vitne.
Fullmakten bør i tillegg være datert, i tilfelle det skulle bli tvil om du var i stand til å forstå fullmaktens betydning på opprettelsestidspunktet.
Videre bør vitnenes fødselsdato og adresse/kontaktinformasjon, og deres relasjon til deg fremgå. I tillegg bør det fremgå at vitnene, ved å påtegne fremtidsfullmakten, bekrefter at du har opprettet fremtidsfullmakten av egen fri vilje og at du, som fullmaktsgiver, forstod innholdet og fremtidsfullmaktens betydning da du undertegnet den.
Dersom fremtidsfullmakten omfatter salg eller overdragelse, bør det klart fremgå hvilke eiendommer fullmektigen kan eller skal selge. Fast eiendom kan identifiseres med gårds- og bruksnummer, og eventuelt også seksjons og festenummer, samt hvilken kommune eiendommen ligger i. Borettslagsleiligheter kan identifiseres ved at andelsnummer, navn på borrettslaget og borrettslagets organisasjonsnummer er skrevet i fremtidsfullmakten.
Du kan velge å opprette fullmakten selv eller du kan søke bistand hos en advokat. Uansett er det viktig å tenke igjennom hva du kan komme til å få hjelp til, både hva gjelder økonomiske og personlige forhold. Det som ikke dekkes av en fullmakt, vil om behovet oppstår måtte dekkes gjennom vanlig vergemål. Det er også viktig å tenke på at noe kan skje med den som får fullmakt, og det kan da være fornuftig å oppnevne en fullmektig nummer to som kan tre inn dersom den foretrukne fullmektigen blir forhindret.