Få bukt med ledningsrotet
Ikke bare er det mindre pent å ha metervis med ledninger og løse kabler liggende under tv-benken, bak sofaen eller langs listene på gulvet, det er også fryktelig irriterende. Men visste du at kveilte ledninger også utgjør en potensiell brannfare?
Heldigvis finnes det mange gode løsninger for hvordan du enkelt kan skjule ledningsrotet.
Legg ledningene i veggen
Ute av syne, ute av sinn. Skal du bygge nytt, har planer om å renovere boligen din eller bare skal sette opp en lettvegg, er det nærmest en selvfølge å legge kabler og ledninger i trekkerør i veggen. Skjult anlegg både ser finere ut og er mer praktisk enn å ha ledningene utenpå veggen, ikke minst er det et stort pluss ved salg av boligen.
Lading uten en tråd
At smarttelefoner, smartklokker og nettbrett må lades kommer du ikke unna, men med en trådløs ladeplate kan du lade uten kabel. Flere store og kjente merkevarer har for lengst kastet seg på utviklingen og det er liten tvil om at «trenden» har kommet for å bli. For eksempel har IKEA designet møbler med innebygd ladeplate og flere bilprodusenter har nå tilrettelagt for trådløs lading i bilene sine.
For å kunne lade trådløst må du først og fremst ha en enhet med integrert Qi-teknologi. Qi-teknologien er basert på en strømførende magnetisme som gir strøm ved kontakt.
Dette er riktig nok blitt mer og mer vanlig, så har du en nyere smarttelefon er sannsynligheten høy for at du kan lade trådløst.
Kabelskjulere
Om du ikke har mulighet for å legge alle ledninger inn i veggen, så er kabelskjulere en smart og effektiv måte å få ledningene til å forsvinne på. En kabelskjuler kan se ut som en helt vanlig list, og kan legges nærmest overalt, både direkte på veggen, langs gulvet eller taket. De kommer i flere ulike profiler og overflater, og kan festes med dobbeltsidig teip. Enklere blir det ikke!
«Usynlige» kontakter
Selv om det har kommet langt flere - og finere - alternativer til de hvite, tradisjonelle «stikkontaktklumpene», er stikkontakter i seg selv fortsatt ikke særlig til veggpryd. EVOline Norge AS er ett av selskapene som har spesialisert seg på ulike integrerte løsninger for tilgang til strøm, USB eller data. De ulike modulene kan installeres nærmest overalt, til og med i nattbordet eller lenestolen. Modellen «BackFlip», for eksempel, ser bare ut som en tynn plate på overflaten, og er perfekt til kjøkkenbenken eller arbeidsbordet.
Ha dokumentasjonen i orden
Det mange kanskje ikke tenker så mye over, er at kveilete ledninger er en potensiell brannfare. Faktisk er elektronisk anlegg eller utstyr årsaken til halvparten av alle boligbranner i Norge.
Mari Bræin Faaberg er kommunikasjonssjef i Norsk Brannvernforening. Hun sier det er en del ting du kan gjøre selv, som å bytte deksler på koblingsbokser, brytere og stikkontakter, men at alt av faste elektriske installasjoner skal utføres av en autorisert elektriker.
– Dersom det elektriske arbeidet ikke utføres av fagfolk, kan du få varmegang i installasjonen, som igjen kan lede til brann.
– Men husk å be om samsvarserklæring. Denne dokumentasjonen er viktig ovenfor forsikringsselskapet, og ved kontroll eller tilsyn av det elektriske anlegget, sier Faaberg.
Dokumentasjonen kommer også godt med dersom du skal selge boligen din.
Er skjøteledninger trygt å bruke?
Det er ingen tvil om at en skjøteledning er praktisk på mange måter, men her er det flere ting å være obs på. Det mange kanskje ikke er klar over, er at skjøteledninger kun er ment som en midlertidig løsning og bør derfor brukes deretter. Men så lenge du tar noen forhåndsregler, så er det som regel trygt.
– Blant annet bør du gå over skjøteledninger før den tas i bruk, og se at den er hel og i orden. Du bør heller ikke bruke skjøteledninger som kommer til å ligge litt gjemt, som for eksempel bak sofaen. Da kan det komme masse støv som legger seg på skjøteledningen, som igjen kan øke temperaturen i ledningen og kontakten. Varme kan som kjent lede til brann, utdyper Faaberg.
– Vi anbefaler også å bruke skjøteledninger med av/på-knapp. På den måten får du slått av apparatet helt når du ikke er til stede, tilføyer hun.
Vær obs på farlige brannfeller
Alle elektroniske artikler, som for eksempel panelovner, vaskemaskin og tørketrommel som trekker mer enn 1000 watt, skal være plugget i veggen. Lading om natta innebærer også risiko. Selv om det ifølge Faaberg ikke er mange tilfeller av at det har begynt å brenne ved lading om natta, kan konsekvensene bli katastrofale.
– Når vi sover, er vi helt avhengig av god varsling dersom noe skulle skje. Når det lades om natta har du ikke kontroll over artikkelen som lades. Strømmen står på i batteriet i mange timer, som kan føre til varmegang i både adapter og artikkel. Hvis artikkelen da ligger på dyna, eller er tildekket på annen måte, kan dette føre til brann, sier kommunikasjonssjefen.
Videre fraråder hun mot all bruk av kopiladere, da dette kan øke sjansen for varmgang og brann.
– Vi oppfordrer derfor kun til å bruke originale ladere, avslutter Faaberg.
Ting du kan gjøre selv:
Skifte deksel på brytere, stikkontakter og koblingsbokser
Montere og skifte varmeovner, hvis de har bevegelig ledning og støpsel
Koble til eller skifte topolede støpsler til og med 25A, med og uten jording
Koble til eller skifte topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16A, med og uten jording
Koble til og reparere bordlamper, lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere
Koble til eller skifte ut lamper som henger i takkrok eller lignende, som er koblet til med kroneklemme eller plugg/stikkontakt. Lampene må ikke være en del av den faste installasjonen
Tekst: ABC Partnerstudio Foto: Leverandørene
Kilder: sikkerhverdag.no, apple.no, komputer.no, brannvernforeningen.no, evoline.no
Foto: Ikea
Artikkelen sto på trykk i LABO-magasinet nr 4-19