Engasjement og Enova gir muligheter
Det er en voksen snittalder på beboerne i Frøytunet borettslag. Det holder ikke igjen for å ta grep for fremtiden.
Gode støtteordninger
- På dette tidspunktet i 2022 hadde Enova kommet med en støtteordning på 50% av kostnadene for å gjennomføre en energikartlegging, orienterer Germund Kaupang, avdelingsleder for prosjekt- og boligutvikling hos Larvik boligbyggelag.
En energikartlegging ser på potensialet i bygningen for å kunne redusere energibruk og en slik kartlegging ble gjennomført vinteren 2023. Karleggingen anbefalte konkrete tiltak som etablering av solcelleanlegg på tak og luft til vann-varmepumpe for oppvarming av leilighetene og varmtvann.
Disse tiltakene vil kunne redusere eksisterende strømforbruk med inntil 50%, forteller Gjermund. Da Enova høsten 2023 tilbød ytterligere en økonomisk støtteordning for boligselskaper; investeringsstøtte/tilskudd under støtteordningen Forbedring av energitilstand i boligselskap, søkte prosjekt – og boligutviklingsavdelingen hos Labo på vegne av Frøytunet borettslag, og i desember 2023 fikk borettslaget innvilget støtte på 1,98 millioner kroner!
Les mer om å få investeringsstøtte fra Enova her
Øker ikke felleskostnadene
- Det er store tall vi snakker om, både totalkostnaden, det fantastiske tilskuddet fra Enova og sparingspotensialet. Styret og beboere har løpende vært involvert og orientert, og beboerne i borettslaget har gjennom hele prosessen vært positive, selv om dette kunne medføre økte felleskostnader, forteller styreleder Einar Klepaker.
- I og med at det nå er gitt støtte fra Enova så kan borettslaget gjennomføre prosjektet med en ramme på 7,1 millioner uten behov for å øke felleskostnadene, røper Gjermund.
- Det er nær for godt til å være sant, så vi i styret valgte faktisk å leie inn en ekstern konsulent til å se over økonomien. Dette er så mye større enn hva vi vanligvis håndterer, sier styreleder, og bekrefter samtidig at alt er som presentert og betydelig reduksjon av strømkostnader og endrede rammebetingelser på lån er del av totalregnestykket som regner hjem dette uten øremerket økning i de løpende felleskostnadene.
Labo lagspiller
Både økonomisk, bygningsinngripende og i tidslinje er prosjektet omfangsrikt.
Det er innpå to år nå siden Einar-styreleder tok kontakt for å sparre om strømsparing, men i løpet av 2024 er planen at alt er ferdigstilt.
- Prosjektets størrelse, fagkunnskap og terminologi er noen av elementene som gjør det så bra å ha tilgang på kreftene i Larvik boligbyggelag, sier borettslagets styreleder.
Prosjekt- og boligutvikling hos Labo sin rolle er å være prosjektleder og ivareta byggherrens rolle, med for eksempel å holde i og å søke økonomisk støtte fra Enova-ordningene. Byggherren er i denne sammenhengen borettslaget, forklarer Gjermund. Videre gjør han rede for borettslagmodellen der borettslaget har ansvar for etableringen:
- Det er borettslaget, som i fellesskapet, som eier innstalleringene. Videre er det beboerne som har vedlikeholdsansvaret, når vi for eksempel snakker om de individuelle varmepumpene som vil befinne seg i hver leilighet. Som i enhver annen bolig der hver især rengjør varmekonvetorens(innedelen på varmepumpen) filter og lignende.
Engasjement
I løpet av den ekstraordinære generalforsamlingen der prosjektet formelt skal stemmes over er engasjementet høyt. Det er også snittalderen på borettslagets beboere.
- Du skal ikke kimse av kunnskapsmengden som er samlet rundt bordet her, sier styreleder, og det speiles godt i relevante spørsmål og krav til svar form som alle forstår, om så noen elementer må om-snakkes og omformuleres et par ganger.
- Det er bare vinn—vinn i at det er grundig. Dette er et stort prosjekt. Det er inngripende i hver enkeltes leilighet. Det er klart alle skal forstå alle sider av dette. Det er ikke til ulempe for oss heller å måtte omformulere og forklare flere ganger. Vi får innsikt fra andre vinkler enn dem vi tok utgangspunkt i. Det er bare berikende, enes Rune Fjeldheim og Gjermund Kaupang om, som er til stede fra prosjekt og boligutviklingsavdelingen til Labo.
Fra venstre: Rune Fjeldheim, Einar Klepaker og Gjermund Kaupang
- Vi må henge på utviklingen så boligene er attraktive i fremtiden!, Louise Seierstad er ivrig når det nærmer seg avstemning. Hun forteller om gode informasjons- og orienteringsmøter underveis i prosessen og har stilt flere bank- og regnskapsspørsmål i løpet av møtet.
- Louise er finansministeren vår, sier Einar Klepaker, styreleder og hviler en hånd varmt på skulderen hennes.
- Jeg klarer ikke la være når jeg trengs. Jeg har alltid vært engasjert og regnskap er hva jeg har drevet med, også i andre foreninger, forteller hun.
- Ja, etter jeg ble 90 år har jeg forsøkt få noen andre til å ta vervet her, men rekrutteringen gikk trått ler hun, nå 96 år.
Louise Seierstad, lagets "finansminister"
- Det er ikke alderen som styrer engasjementet, er min erfaring etter denne prosessen, uttaler Gjermund Kaupang litt rørt, før han stiller til en siste runde med prat om detaljer etter prosjektet med overtall stemmes hjem for igangsetting.
FRØYTUNET BORETTSLAG
Frøytunet borettslag ligger på Frøyhov syd for Hovlandbanen (Hovland) og er bygget omkring år 2000. Borettslaget består av 30 leiligheter fordelt på to bygg. I tillegg finnes en fellesstue, og hjemmesykepleien har et eget rom som de benytter.
Anbefalte tiltak som iverksettes:
· etablering av solcelleanlegg på tak
· luft til vann-varmepumpe for oppvarming av leilighetene og varmtvann.
Enovatilskudd: |
Tekst og foto: Karianne Dancke, på trykk i LABO-magasinet nr 1-24
Les mer om hva avdeling for Prosjekt- og boligutvikling i LABO kan bidra med.
Er dette interessant for ditt boligselskap? Ta kontakt med: