Bomiljøprisen til Byskogen IV
Bomiljøprisen har vært delt ut siden 2003. Helt frem til i fjor – altså i 20 år – var prisen en belønning for godt bomiljø. En belønning for arbeid som var gjort og som hadde gitt resultater.
Det er jo ganske unorsk å skryte av seg selv. De siste årene ble det færre søknader, men fortsatt flotte og verdige kandidater. Det var på tide å fornye Bomiljøprisen. Og fra i år – 2024 – ble det bestemt at nå skal Bomiljøprisen gå til boligselskap som ønsker og planlegger gode tiltak til glede for alle.
Det ble tatt godt imot. I år fikk vi inn 21 søknader. Søknadene var varierte og morsomme. Noen lag har samarbeidet om å sende søknad. Det forteller jo noe om at de er bevisste på samarbeid og trivsel. Flere av søkerne ville anlegge boccia/boule- baner. Så flott! Kanskje vi snart kan starte en LABO-turnering i boccia. Det hadde vært noe!
Juryen består av Asle Granerud, Janne Andersen, Ida Marie Waale, Alise Myhre og Maisen Sneltvedt.
Etter å ha satt opp en liste med nominerte søkere, og prioritert denne, var det særlig én søknad som skilte seg ut.
Søkeren ønsket seg midler til å forbedre utemiljøet sitt. Det var de ikke alene om! De fleste av de andre søkerne hadde et tun eller en annen sentral møteplass i sitt borettslag som de ønsket å oppgradere. Et fellesområde som alle hadde tilhørighet til.
Vinneren av årets pris har ikke det. Dette borettslaget er spredt over et stort område på hver sin side av en trafikkert vei. Her er det ikke noe naturlig midtpunkt hvor man stadig dumper borti naboene. Altså ikke de beste forutsetningene for å bli kjent med naboene eller bygge et sammensveiset bomiljø.
Likevel har styret klart å få fart på samholdet. De har gått fra én dugnad i året til to. De har gått fra å bare jobbe med dugnaden til å avslutte med en fest. For alle. Også for dem som ikke kan delta på dugnaden. Slikt setter spor.
Nå er det dobbelt så mange som deltar som før, og ting tyder på at spiralen peker oppover. Men de trenger en skikkelig uteplass med rom for mange. Et hyggelig og trivelig sted hvor alle får lyst til å samles.
Da vi vurderte denne søknaden, var det flere forhold som så litt problematisk ut. Særlig dette at borettslaget virket så spredt. At det ikke fantes noe naturlig sentrum. Hvordan ville det være for dem på den andre siden av veien? Ville de komme til å føle seg som inntrengere på den nye uteplassen?
Vi besluttet å ta en befaring før det endelige valget ble gjort. En ting er å ønske seg samhold og fellesskap. Noe annet er det å skape samhold og fellesskap
Det vi så, er at her er de godt i gang med å få det til. Med slikt pågangsmot og entusiasme er halve jobben gjort.
De har en drøm. En drøm som skal gjennomføres på dugnad. Et prosjekt som alle skal få eierskap til. Et samlingspunkt for mer enn bare dugnadsfest. Styret ønsker at det skal være naturlig å slå seg ned når som helst, og etter at folk kommer hjem fra andre feiringer som 17. mai eller St. Hans. Her kan de sitte usjenert ut i de lange lyse sommerkveldene. En av beboer har allerede lovet å låne bort bålpanna si! Med bålpanne kan sesongen utvides.
Men hvor i all verden skal denne uteplassen ligge i et borettslag som er så spredt. Joda, det finnes en perfekt "grop" et sted mellom bygningene. Lett tilgjengelig for alle. En grusplass som bare ligger der og skjemmes, som ingen bryr seg om, men som bare ønsker være den perfekte møteplassen.
Det eneste som mangler er en romslig platting med plass til benker og bord, bålpanne og beplantning.
Akkurat den delen av drømmen kan Bomiljøprisen på kr 30 000,- være med på å virkeliggjøre.
Årets pris er besluttet tildelt Byskogen IV borettslag og ble delt ut på Høstkonferansen for tillitsvalgte i Strømstad helgen 15.-17. september. Det blir mer fyldig reportasje om planene i neste nr av LABO-magasinet.
Fakta om Byskogen IV:
Byggeår 1953 – De feiret 70 år i fjor. Består av 4 og 6-mannsboliger med
40 leiligheter fordelt på 24 toroms og 16 treroms.
De som tok i mot prisen er:
Kim André Winger (styreleder),Andreas Dreng og Siv Jeanette Kristiansen.
Vi ønsker Byskogen IV lykke til videre med arbeidet for et bedre og mer sammensveiset bomiljø.
I fjor var det Gårdsbakken borettslag som fikk prisen. Les om dem her
Hvert år blir det satt av midler til Bomiljøprisen, følg med, neste år blir det nye muligheter.
Tekst: Maisen Sneltvedt, utdeler og medlem av juryen, foto utdeling: Lise Reng, andre foto: Alise Myhre