Boligsyklus - gir mange nye muligheter
Tekst og foto: Karianne Dancke
- Mer enn noe annet prosjekt vi har drevet frem er dette i detalj ivaretagende av historien og det som har vært, forteller Gjermund Kaupang, Leder for prosjekt- og boligutvikling i Larvik boligbyggelag. Det sier han mens den tidligere skolebygningen er delt åpen i to og enorme rivningsmaskiner rydder skoletomta på Nanset.
- De ser voldsomme ut og det er mye lyd på rivningsmaskinene, men det er helt utrolig hva slags presisjon maskinførerne kan utøve med den svære kloa, erkjenner Asle Granerud, administrerende direktør i Labo, fascinert mens han følger med på den flere tonn store rivningsmaskinen med gripekloa som jobber inne på tomta.
Gjenbruk
Det er allerede plukket ned og lagt til side en del materialer som skal gjenbrukes. Skoleklokken er flyttet til Fagerli skole og selve klokketårnet er tatt vare på og skal gjenoppstå som del av det nye boligprosjektet. Kvalitetsmaterialer i både treverk og stein, ned på størrelse med individuelle teglstein, sorteres og tas vare på.
- Det skal blant annet bygges opp et fellesskapshus, kanskje et orangerie, på omkring 30m2, forteller Asle. Til dette er blant annet noe av den teglsteinen du ser der borte tenkt, forklarer han.
Sosial bærekraft
Tilknyttet boligprosjektet Skolehagen går Larvik boligbyggelag også litt lenger enn tidligere med det de kaller sosial bærekraft.
- Utover de ordinære boligene forsøker vi legge til rette for gode møteplasser med gode fellesarealer som kan inspirere til både aktiviteter og rekreasjon. Her kommer det også til å bygges en fellesleilighet på nesten 90 m2 med to gjesterom og det blir tilrettelagt for i-tiden-løsninger som nabobil eller en carpool-løsning, forteller Asle.
- Samtidig som vi ser mange både hyggelige og sirkulærøkonomiske muligheter, forsøker vi å finne en god balanse i å tilrettelegge versus å endelig bestemme og tre over hodet på dem som faktisk skal bo her, hvordan de skal leve, opplyser Gjermund.
- Det er en viktig presisjon, skyter Asle inn. Vi utvikler og tilrettelegger, men det er de som kjøper boligene som velger hvordan det skal bos her. Jeg husker på Hovland park; der fantes det et lager, et fellesrom i kjelleren – der etablerte borettslaget over tid bibliotek og trimrom, forteller han.
Torstvet hageby
På tomten til Syrinhagen har byggegjerdene kommet.
Her på Torstvet finner du foreløpig Fagerli skole og Fagerli barnehage, og som del av Torstvet hageby; borettslagene Hvitveisen og Fagerli terrasse samt Rosehagen.
Helhet
Mens det kun er byggegjerdene som er på plass tilknyttet Syrinhagen, ble leilighetsbygget Rosehagen fylt med folk og liv tidligere i år.
- Det er samme arkitekt som har tegnet både Rosehagen og Syrinhagen, så en del felles vil leilighetsbyggene ha. Slik vi kjenner Syrinhagen så blir dette sameiet litt mer parkpreget, hageparseller, ja kanskje litt mer fokus på uteområdet, nærmest memorerer Gjermund frem mens vi befinner oss midt mellom ferdige Rosehagen og området som skal bygges frem til Syrinhagen.
Ironisk nok, uteområdekommentaren tatt i betraktning, kommer vi i prat med Dag Henriksen som sitter i styret for Rosehagen, nettopp mens han er ute og veileder i arbeidet med rosebeplanting spesielt og uteområdet generelt tilknyttet sin nye bolig.
- Klart vi var spent. Mange av oss som bor i leilighetene her kommer fra hus med hage, bod og garasje, men det har gått veldig bra, forteller han smilende.
Felles furtebu og verksted
Tørrskodd i inne-crocks viser Henriksen frem uteområder. Han forteller om justeringer gjort tilknyttet eiendommen som for eksempel et gruset område i umiddelbar nærhet av utevann som tilgjengeliggjør praktisk bilvask og ikke minst – han viser vei ned til det Gjermund og Asle kjenner til som sykkelboden.
- Før hadde man hver sin furtebu i hvert sitt hus, mens vi nå kan være så heldig at man møter på noen her, Dag ler godt. Rommet som på arkitektens tegning var avsatt til sykkelbod huser beboernes sykler, men utgjør også et supert verksted med alt du kan trenge av verktøy, en god arbeidsbenk og er generelt et romslig og hyggelig rom.
- Jeg hadde mye verktøy og har organisert det her. Alle er velkomne til å låne og bruke. Jeg har lagt en bok på benken slik at de som låner med seg noe ut fra rommet skriver opp her, forklarer han.
Gjermund smiler hjertelig:
- Det er akkurat slik vi drømmer om det. Det utvikles og tilrettelegges og så tar det sin egen form og fylles ut av de som bor og lever her.
Ro på toppen av Larvik
Hagebyområdet utvikles trinn for trinn, men hele tiden i henhold til en masterplan.
- Sett fra parken her så slutter gang og sykkelvei tilsynelatende rett ut i intet, men ganske snart kommer videreføringen fra rundt bygghjørnet der og kobler det hele sammen med området som ligger mellom Hvitveisen og Rosehagen, Gjermund peker og forklarer samtidig som han oppriktig fasineres av hvordan dette store området han har vært med på å planlegge kommer på plass bit for bit.
Når man beveger seg inn i hagebyen er det både mindre og større oaser av grøntområder, hvilesoner med sitteplasser og lekesoner behagelig integrert i både formspråk, materialvalg og størrelsesprioritering. Her er mange muligheter for å være for seg selv, men samtidig optisk ta del i livet rundt. Det er også etablert soner som inviterer til at flere samles. Det er generelt en uventet ro og stillhet i de grønne fellesområdene som slynger seg mellom husrekkene.
- Dette området er virkelig toppen av Larvik. Rent faktisk på høyden av byen og veldig sentralt med nærheten til både Bøkeskogen, Vestmarka og Farris, men også tilgangen til E18 og bussforbindelser til andre byer og kanskje jobbpendling for noen, kommenterer Asle.
I løpet av hageby-befaringen oppleves både han og Gjermund nærmest barnslig begeistret av området de begge to har vært sentrale i å utvikle fra start av.
- Det er veldig gøy, interessant og fascinerende, på ulikt vis, alle disse ulike stegene i boligutvikling. Vi vet hva vi driver med, men det er klart vi er spente. Det å komme ut i områder og besøke sameier og borettslag, snakke med folk, høre om erfaringer – det er verdifullt. Sånn som her hvor vi utvikler fra scratch og ferdigstiller, mens eierne i siste leddet fyller ut, tar i bruk og gjør det til noe mer – dét fullender den optimale boligutviklingsopplevelsen, sier Asle tilfreds. Gjermund nikker bekreftende.
Syrinhagen- illustrasjon
Se alle våre boligprosjekter - det er plass til alle i Larvik